Ομιλία: Σωστή Διατροφή και Άσκηση για Καλύτερη Ζωή (3ο Κυριακάτικο Πρωινό)

ΣΩΣΤΉ   ΔΙΑΤΡΟΦΗ   ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΔΥΟ      ΩΦΕΛΙΜΕΣ    ΄΄ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ΄΄
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΡΕΘΥΜΝΟΥ           22/2/2016
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σήμερα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες κοινωνίες
•        Σκοτώνουν περισσότερα άτομα σε σύγκριση με τις άλλες αιτίες θανάτου μαζί (καρκίνοι, ατυχήματα κ.τ.λ.).
•       Πολλά  από αυτά τα άτομα είναι νεαρής ηλικίας και πεθαίνουν ξαφνικά
•       Τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν μεγάλη νοσηρότητα
•        Οι  ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται συχνά το γιατρό τους ή και να εισάγονται στο νοσοκομείο, να παίρνουν πολλά φάρμακα για όλη τους τη ζωή, να υποβαλλονται σε εξετάσεις και σε χειρουργικές επεμβάσεις κ.τ.λ.
•       Στην χώρα μας ,οι δείκτες νοσηρότητας  και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες .
•       Η περίπτωση της Κρήτης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
•       Οι  Κρητικοί ,που 40-50 χρόνια πριν αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση, σήμερα ,
-έχουν αυξήσει κατά 40% την μέση Χοληστερόλη τους ,
-έχουν ελαττώσει την μέση διανυόμενη απόσταση ημερησίως  από 12  km σε 2km
-έχουν αυξήσει το Σωματικό Βάρος  και  την κατανάλωση   Καπνού
-εμφανίζουν  συχνότερα  Αρτηριακή Πίεση και Σ. Διαβήτη
•       Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι να έχει ανατραπεί η εικόνα που 60 + χρόνια πριν είχε χαρακτηρισθεί σαν Κρητικό παράδοξο η Κρητικό θαύμα
•       Η «ελληνική εξαίρεση» αποδίδεται  στο υψηλότερο ποσοστό καπνιστών ( 42% των ενηλίκων) στην  ΕΕ το 2009
•       Οι Ελληνες καπνιστές ηλικίας 25 έως 54 ετών (ποσοστό 54 – 57%) είναι υπερδιπλάσιοι από τους καπνιστές άνω των 55 ετών (ποσοστό 23%)
•        Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην ΕΕ.
•        Ειδικότερα για τα παιδιά, αναφέρεται πως, με βάση στοιχεία του 2010, πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 10 – 12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, το  υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ
Η σημασία της διατροφής στα παιδιά
•       Η  βρεφική, η παιδική ηλικία και η εφηβεία χαρακτηρίζονται από ταχεία  σωματική αύξηση και νευρολογική ανάπτυξη
•       Η καλή υγεία κάθε παιδιού και εφήβου εξαρτάται απο τη σωστή διατροφή
•       Κάθε απόκλιση από την πρόσληψη κατάλληλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει  δυσάρεστες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αυξητική  δυναμική και τα αναπτυξιακά επιτεύγματα των παιδιών
•       Η σωματική αύξηση, η ψυχοκινητική εξέλιξη, οι διατροφικές ανάγκες και οι σιτιστικές συνήθειες διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης
•       Η δραματική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει την προσοχή όλων στο θέμα διατροφή
•       Τη δεκαετία του 80 το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών στη χώρα μας ήταν μόλις 2% , ενώ το 2000 εκτινάχθηκε στο 23% και υπολογίζεται να φτάσει στο 33% το 2020.
•       Τα νούμερα αυτά  μας τοποθετούν ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά ποσοστά υπέρβαρων παιδιών.
•       Τα σημερινά παχύσαρκα παιδιά είναι οι αυριανοί παχύσαρκοι ενήλικες και  έχουν  μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν  να αποφύγουν.
Τα αίτια της παχυσαρκίας
•       Καθιστική ζωή
•       Γρήγορο φαγητό
•       Εύκολες λύσεις μαγειρικής
•       Φαγητό τύπου “Fast Food”
•       Έλλειψη μέτρου στη διατροφή
•       Αύξηση της ποσότητας των μερίδων
•       Ελλιπής ενημέρωση σε θέματα διατροφής
•       Τριπλασιασμός στην κατανάλωση γλυκών και  επεξεργασμένων τροφών μετά το 1960
•       Βασικές αρχές κρητικής διατροφής
•       Αφθονία φυτικών τροφών (φρούτων, λαχανικών, διαφόρων ειδών ψωμιού, δημητριακών, πατάτας, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων)
•       Φρέσκα, εποχιακά προϊόντα τοπικής παραγωγής, ελάχιστα επεξεργασμένα.
•       Φρέσκα φρούτα ως το συνηθισμένο καθημερινό επιδόρπιο
•       Γλυκά που περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα όπως  πετιμέζι  ή μέλι λίγες φορές την εβδομάδα
•       Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών
•       Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
•       Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
•       Δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα
•       Μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος
•       Μικρές έως μέτριες ποσότητες κρασιού, συνήθως με τα γεύματα
•       Η  Κρητική Διατροφή  προσφέροντας καθημερινά στον οργανισμό διαμέσου του Ελαιολάδου, μικρές ποσότητες της Αντιφλεγμονώδους Ουσίας    Ολεοκανθάλης, μπορεί να συμβάλλει στην καταστολή της Χρόνιας Φλεγμονής.
•       Είναι γνωστό οτι η Χρόνια Φλεγμονή αποτελεί μέρος των παθολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται
•       •   Στην αθηρωμάτωση,
•       •   Τη στένωση και απόφραξη καρδιακών στεφανιαίων αρτηριών,
•       •   Στα εγκεφαλικά επεισόδια,
•       •   Στη γένεση αποφρακτικών θρόμβων,
•       •   Στον καρκίνο και
•       •   Στη νόσο του Αλτσχάϊμερ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ  ΦΥΣΙΚΗΣ   ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η φυσική δραστηριότητα ενισχύει την θετική επίδραση της σωστής διατροφής στην καλή υγεία ,ακολουθώντας μερικές απλές   συμβουλές όπως
60΄ περίπου μέτριας – έντονης δραστηριότητας/ ημέρα
Περιορισμός της παρακολούθησης οθόνης σε λιγότερο από 2 ώρες/ ημέρα
Όχι TV ή PC στο υπνοδωμάτιο
Αρκετός και ποιοτικός ύπνος
Περισσότερο περπάτημα, λιγότερο ασανσέρ, συμμετοχή όλης της οικογένειας σε δραστηριότητα
(ημέρα ποδηλάτου, τρεξιμου στο πάρκο κλπ)

Οφέλη της άσκησης
•       Έλεγχος σωματικού βάρους
•       Ελάττωση Αρτηριακής Πίεσης
•       Βελτίωσης ψυχολογικής διάθεσης
•       Παράταση ζωής
•       Μείωση κινδύνων καρδιαγγειακών νοσημάτων
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η επιστροφή στις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων,  από την εποχή ακόμη του Μινωικού πολιτισμού, που θα συνδυάζεται με   φυσική δραστηριότητα και οπωσδήποτε αποχή από το κάπνισμα ,   είναι ίσως η καλύτερη πρόταση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών αλλά και πολλών άλλων σύγχρονων παθήσεων.