Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

Στις 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Οι εκπαιδευτικοί αντλώντας υλικό από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών και σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου προχώρησαν σε δράσεις για την ενημέρωση, την προβολή και διάδοση, το σεβασμό, τη συνειδητοποίηση της διαφορετικότητας, της ποικιλίας αλλά και των συνδετικών στοιχείων που ενώνουν της γλώσσες της Ευρώπης και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις δράσεις διέκρινε η ποικιλία και η πολυμορφία, βασική ιδιότητα των γλωσσών με τον πλούτο τους και με τις ανεξάντλητες δυνατότητες έκφρασης που προσφέρουν στους ομιλητές τους.

Πιο συγκεκριμένα μαθητές /μαθήτριες τμημάτων  ανέλαβαν να επιλέξουν την «Λέξη της Χρονιάς», τη λέξη δηλαδή που αποτυπώνει περισσότερο τις τάσεις, τα συναισθήματα, τις καταστάσεις της χρονιάς που διανύουμε. Οι λέξεις που κυριάρχησαν ήταν: «Η επανάσταση της φύσης», «Θέλω», «Αγάπη» και «Ειρήνη», λέξεις έντονα σημασιολογικά φορτισμένες που πραγματικά με επιτυχία αποτυπώνουν κυρίαρχες αντιλήψεις και καταστάσεις αυτής της χρονιάς. Οι μαθητές / μαθήτριες μετέφρασαν τις λέξεις αυτές και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.: «Η επανάσταση της φύσης»: The revolution of nature (αγγλική), La rivoluzione della natura (ιταλική), La révolution de la nature (γαλλική), De revolutie van de natuur(ολλανδική) «Θέλω»: Want (αγγλική), Volere (ιταλική), Wollen (γερμανική), Je veux (γαλλική), Azt akarom (ουγγρική) «Αγάπη»: Love (αγγλική), Amour (γαλλική), Amor (ισπανική), Liebe (γερμανική), Zemer (αλβανική), Amore (ιταλική) «Ειρήνη»: Peace (αγγλική), Paix (γαλλική), Pace (ιταλική), Paqe (αλβανική), Friede (γερμανική).

Αρκετοί/ες μαθητές / μαθήτριες ασχολήθηκαν με την αναζήτηση παροιμιών τις οποίες αφού παρουσίασαν και ανέλυσαν τη σημασία τους στην ελληνική, μετέφρασαν σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Μαθητές και μαθήτριες  με την παρότρυνση εκπαιδευτικών επιδόθηκαν σε ένα πολύ διασκεδαστικό διαδικτυακό παιχνίδι αντιστοίχισης εικόνας και ευρωπαϊκής πόλης με εφόδιο τις γλωσσικές τους ικανότητες.

Κάποιοι /ες μαθητές/ μαθήτριες  περιηγήθηκαν εικονικά στο γενεαλογικό δέντρο των ευρωπαϊκών γλωσσών και ήρθαν σε επαφή με μειονοτικές και λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες της Ευρώπης, μέσα από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών.

Κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή ήταν τέλος η εκτέλεση του μουσικού κανόνα του Jacques Frére σε 6  ευρωπαϊκές γλώσσες με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών μουσικών από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Με τις πιο όμορφες εντυπώσεις και επισημαίνοντας στους μαθητές και στις μαθήτριες την αξία της εκμάθησης ξένων γλωσσών και κυρίως αυτό που τονίζουν οι γλωσσολόγοι, ότι δηλαδή κάθε γλώσσα είναι μια διαφορετική ταξινόμηση του κόσμου, ένα διαφορετικό παράθυρο στον κόσμο ανοιχτό σε νέες διευρυμένες αντιλήψεις και προσεγγίσεις, μοναδικές εμπειρίες, ποικίλα συναισθήματα και βιώματα, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στο σχολείο μας.