Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

music

Τι είναι το Μουσικό Σχολείο; Μα φυσικά είναι ένα δημόσιο σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) που λειτουργεί όπως όλα τα άλλα Γυμνάσια και Λύκεια (ίδια μαθήματα Γενικής Παιδείας, ίδιες ώρες διδασκαλίας, ίδια βιβλία, ίδιος τρόπος αξιολόγησης) αλλά επίσης περιλαμβάνει και μαθήματα Μουσικής Παιδείας, θεωρητικά και πρακτικά.

Τα Μουσικά Σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν πειραματικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (το πρώτο ήταν στην Παλλήνη) και μέχρι σήμερα υπάρχουν 49  Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τα θεωρητικά Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, οι μαθητές διδάσκονται σε ατομικά μαθήματα και 3 μουσικά όργανα. Ένα όργανο επιλογής (όπως κιθάρα, ούτι, βιολί παραδοσιακό ή ευρωπαϊκό, σαντούρι, κανονάκι, παραδοσιακά ή ευρωπαϊκά κρουστά, τσέλο, ακορντεόν, σαξόφωνο, κλαρινέτο, κ.τ.λ.) και δυο υποχρεωτικά όργανα επιλογής: το πιάνο, ως όργανο αναφοράς της ευρωπαϊκής μουσικής, και τον ταμπουρά, ως όργανο αναφοράς της παραδοσιακής μουσικής. Κατά περιοχές αντί για τον ταμπουρά, διδάσκεται το μαντολίνο ή η λύρα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως είναι ένα “άλλου πνεύματος” σχολείο. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού καθώς και ένα σημαντικό κεφάλαιο στη Μουσική Εκπαίδευση σήμερα.

Μουσικό Σχολείο ΡεθύμνουΣκοπός του Μουσικού Σχολείου, με βάση τον ιδρυτικό νόμο (3345/2.9.1988 άρθρο 1), είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη  μουσική, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν να ακολουθήσουν  άλλους επιστημονικούς  ή επαγγελματικούς τομείς στη ζωή τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου μπορούν να διεκδικήσουν, μέσω των  πανελλήνιων εξετάσεων, την εισαγωγή τους όχι μόνο  στις μουσικές σχολές, αλλά και σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μπορούν, επίσης, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, όπου αλλού επιθυμούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Μουσικό Σχολείο ΡεθύμνουΣτο Μουσικό Σχολείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά Σύνολα (όπως χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί τον μαθητή. Το Μουσικό Σχολείο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικών παραστάσεων.

Ανάμεσα στους πολλούς στόχους που κάθε σχολείο θέτει, πρωταρχικοί στόχοι για το σχολείο μας είναι να διαμορφώσουμε  ανθρώπους με γνώση και γνώμη υπεύθυνη, απρόσφορους για παραπλάνηση και απρόσβλητους από σειρήνες, συνειδητούς πολίτες και όχι ιδιώτες, ανθρώπους που να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της εποχής μας και να παίρνουν υπεύθυνη θέση σ’ αυτά  με ευαισθησία, ανθρώπους που να αναζητούν, να αναγνωρίζουν το καλό και το ωραίο, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, να τα  προστατεύουν και να τα κάνουν τρόπο ζωής, εφαρμόζοντας αυτό που ο Πλάτωνας έλεγε ότι «… η τέχνη πρέπει να μπει στη ζωή μας, ή καλύτερα να γίνει η ζωή μας τέχνη …»

Βρείτε μας στο χάρτη

Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας Μουσικών Σχολείων (ΦΕΚ 25/4/2017 Αρ. 1405)

Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών των Μουσικών Σχολείων ΦΕΚ 2858/28-12-2015

Κάντε κλικ εδώ…