Βράβευση του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου στα Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards

Βράβευση του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου στα Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν για πέμπτη χρονιά τα καθιερωμένα πλέον Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021. Από την Κρήτη βραβεύτηκαν το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου και το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, ενώ τιμητικό έπαινο για την συμμετοχή του έλαβε και το 1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.
Στον υπαίθριο χώρο του Ble Azure πλημμυρισμένο από ζεστά χαμόγελα και θερμά χειροκροτήματα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης απονεμήθηκαν για ακόμη μια χρονιά τα 5α Μαθητικά Βραβεία YouSmile Awards, με κεντρικό μήνυμα: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αλλάξεις τον κόσμο!

Σκοπός της εκδήλωσης και φέτος, η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα. Ζέττα Μακρή, η υφυπουργός Μεταναστευτικού και Ασύλου, κα. Σοφία Βούλτεψη και ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, κ. Γιώργος Σταμάτης.

Οι 10 νικητές που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile, χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες, έλαβαν το Βραβείο YouSmile, ωστόσο όλα τα παιδιά που κατέθεσαν υποψηφιότητα έλαβαν τιμητικούς επαίνους.

Οι συμμετοχές φέτος, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και του συνακόλουθου κλείσιμου των σχολείων, έφτασαν στις 6.220 από 122 σχολεία! Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, στα 5 χρόνια διεξαγωγής των YouSmile Awards έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 29.700 μαθητές από 550 σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την έναρξη των 5ων Μαθητικών Βραβείων YouSmile Awards, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε όλα τα παιδιά, τα οποία, μέσω των ενεργειών τους έχουν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και εμπνέουν άλλα παιδιά, καθώς και ενήλικες, χαρακτηρίζοντάς τα ως τους ήρωες της κοινωνίας και λέγοντας ότι: «Τα παιδιά σήμερα είναι οι πρωταγωνιστές. Συνάντησα αυτά τα μοναδικά παιδιά, γνώρισα τις αγωνίες τους, είδα τους γονείς τους να παλεύουν για τα αυτονόητα και γέμισε η ψυχή μου από υπερηφάνεια. Σήμερα η ψυχή μας θα ανεβεί ψηλά. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους γονείς που αγωνίζονται και όλους όσους μας στηρίζουν. Ελπίζω τα μηνύματα που θα λάβουμε σήμερα από τα παιδιά, από αύριο να γίνουν ακόμη πιο δυνατά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι YouSmilers θα είναι εδώ και είμαστε περήφανοι για αυτό γιατί μέσα από τον θεσμό πλέον των ΥouSmile Awards αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα αυτών των παιδιών που ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε κάνουν τη διαφορά όχι με τα λόγια αλλά κάνοντας πράξη τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο».

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή, μετέφερε την αγάπη και το θαυμασμό του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που με τις πράξεις τους χαρίζουν την ελπίδα, ενώ η ίδια δήλωσε ότι: «τα παιδιά αυτά μας έδειξαν το δρόμο. Μας κάνουν να γινόμαστε περισσότερο ευαίσθητοι, συναισθηματικοί και να αναλογιζόμαστε πόσα λίγα κάναμε εμείς και πόσα πολλά θα κάνουν εκείνα».

Οι βραβεύσεις

Οι νικητές ανά κατηγορία είναι οι παρακάτω:

Κατηγορία: Μαθητές που βοήθησαν Παιδιά/ Κοινωνία
Νικητής: Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

5 μαθητές και μαθήτριες από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου συμμετείχαν στον Εικονικό Μαραθώνιο Σχολείων A/θμιας και B/θμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου τον Ιανουάριο του 2021 με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών εν μέσω πανδημίας. Τα παιδιά νίκησαν κατακτώντας την 1η θέση και κέρδισαν ως έπαθλο ένα laptop. Μετά τη νίκη τους αποφάσισαν να το δωρίσουν στο Ειδικό Σχολείο Ρεθύμνου, καθώς σκέφτηκαν πως υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μια συμβολική κίνηση από τα παιδιά που αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς

Η απονομή του βραβείου έγινε από την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.

Κατηγορία: Παιδιά που βοήθησαν Παιδιά/ Κοινωνία
Νικητές: 2ο και 3ο Δημοτικό σχολείο Δράμας

Η Δήμητρα και η Ευαγγελία μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας αντίστοιχα, δέχτηκαν φέτος κατ’ οίκον διδασκαλία εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα κορίτσια δημιούργησαν την εφημεριδούλα «Τρία πουλάκια κάθονταν» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο από τα δύο τεύχη, αυθόρμητα αποφάσισαν να διανείμουν την εφημερίδα τους σε συγγενείς και φίλους και να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν παιδιά που είχαν γνωρίσει στο νοσοκομείο και χρειάζονταν ενίσχυση από φορείς εκτός της οικογένειάς τους. Έχοντας γνωρίσει στο νοσοκομείο το έργο του Συλλόγου «Λάμψη» που στηρίζει καρκινοπαθή παιδιά σκέφτηκαν να προσφέρουν τα χρήματα που θα μαζέψουν στον συγκεκριμένο Σύλλογο . Έτσι με το αυτοκίνητο των γονιών, με μάσκες και ξεχωριστό ζήλο συγκέντρωσαν 400€ τα οποία δώρισαν στη «Λάμψη». Τα δύο μικρά κορίτσια βοήθησαν άλλα παιδιά που είχαν ανάγκη, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα παιδιά έχουν τη δύναμη να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο!

Κατηγορία: Περιβάλλον
Νικητής: 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου

25 μαθητές και μαθήτριες που αποτελούν την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ζωγράφου πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους και των πολιτών του Δήμου Ζωγράφου γύρω από το κρίσιμο θέμα της ρύπανσης από τα πλαστικά. Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν ειδικούς κάδους συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για κάθε τμήμα του σχολείου, δημιούργησαν μία εφημερίδα όπου αναφέρθηκαν στις δράσεις τους ενάντια στην πλαστική ρύπανση, έλαβαν μέρος σε καθαρισμό παραλίας, και τέλος έγραψαν και έπαιξαν σε ένα μικρό θεατρικό έργο με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά. Τα παιδιά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας!

Κατηγορία: Αθλητισμός
Νικητής: Λύκειο Απερίου Καρπάθου

Η Μαρία Ιωαννίδη είναι μια 17χρονη μαθήτρια στο Λύκειο Απερίου Καρπάθου. Η Μαρία αν και κορίτσι που ζει σε ένα μικρό χωριό, διακρίθηκε στο ποδόσφαιρο και κατάφερε να μπει στην Εθνική Νεανίδων. Η Μαρία δίνει το παράδειγμα πως το φύλο δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο για να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι!

Κατηγορία: Τέχνη & Πολιτισμός
Νικητής: 3ο ΓΕΛ Ξάνθης

Η Κάπσα Μελής είναι μια 14χρονη μαθήτρια στο 3ο Λύκειο Ξάνθης που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης. Αλλά αυτό δεν την κράτησε μακριά από την αγάπη της για τη ζωγραφική. Η Μελής ζωγραφίζει με τα μάτια της ψυχής, ακούγοντας την αγαπημένη της μουσική. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μελής συμμετέχει ενεργά στην έκθεση ζωγραφικής του σχολείου της στέλνοντας έτσι το δικό της μήνυμα για ζωή και δημιουργία!

Νικητής: ΕΕΕΕΚ Σερρών

Ο Γαβριήλ Κελεσίδης είναι ένας 17χρονος μαθητής στο ΕΕΕΕΚ Σερρών. Ο Γαβριήλ ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Ο Γαβριήλ εκφράζεται μέσα από τη μουσική. Γράφει στίχους, ενορχηστρώνει και τραγουδάει, «ξεκλειδώνει» συγχορδίες και μελωδίες τόσο φυσικά σαν να κοιμάται! Μιλάει πάντα με σιγουριά και λέει πάντα ό,τι σκέφτεται! Ο Γαβριήλ με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση ενορχήστρωσε ένα τραγούδι και το ερμήνευσε στη σχολική γιορτή. Ένα τραγούδι για την ελευθερία και την αλήθεια, δύο αξίες που τον εκφράζουν απόλυτα!

Κατηγορία: Τεχνολογία & Επιστήμη
Νικητής: Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Ο Άγγελος, ο Βασίλης και ο Λέανδρος είναι 16 χρονών και μαθητές μέλη της Ομάδας Ρομποτικής και Προγραμματισμού του 3ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. Η αγάπη τους για την τεχνολογία τούς οδήγησε να δημιουργήσουν το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα e-Αιμοδότες, το οποίο ως στόχο έχει να ενημερώνει και να ενθαρρύνει τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αιμοδοσία, η αιμοπεταλιοαφαίρεση και η δωρεά μυελού των οστών. Η βασική καινοτομία τού e-Αιμοδότες είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες να ενημερώνονται άμεσα τόσο για τις έκτακτες ανάγκες για προσφορά αίματος όσο και για τις προγραμματισμένες δράσεις αιμοληψίας. Οι 3 μαθητές ονειρεύονται να επεκταθεί η εφαρμογή τους στα Νοσοκομεία όλης της χώρας με στόχο να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους που ζωή και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από γνήσιες πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης.

Κατηγορία: Παιδί που Υπερασπίστηκε τα Δικαιώματά του
Νικητής: Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών

Η Ιμπραχίμ Λέιλα είναι μια 15χρονη μαθήτρια πρόσφυγας από το Ιράκ με σοβαρά νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, η οποία δίνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, φοιτώντας στο Ειδικό Γυμνάσιο Αθηνών. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μαθαίνει την ελληνική και την αγγλική γλώσσα και αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Η Λέιλα αποτελεί παράδειγμα για όλα τα παιδιά στο σχολείο της και με τη στάση ζωής της υπενθυμίζει σε όλους μας το αυτονόητο: ότι κάθε παιδί έχει ίσα δικαιώματα.

Κατηγορία: Ενήλικας που ενέπνευσε Παιδιά
Νικητής: 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης

Η κα. Τζένη Γιανναδάκη είναι καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου Κρήτης, υπεύθυνη της ρητορικής ομάδας και μητέρα ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Η κα Τζένη πραγματοποιεί ενέργειες και οργανώνει δράσεις στο σχολείο με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριές της την πρότειναν για τη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς εμπνέονται καθημερινά από τις πράξεις και το παράδειγμά της.