ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΩ,ΖΩΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ…ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗ

 

1_765_qNC6WG9kxe-400xΗ τέχνη θέλει ανιδιοτέλεια, αυθορμητισμό και πραγματικά βαθιά πνευματικότητα. Η καλώς εννοούμενη τέχνη είναι αυτή που γίνεται χωρίς να τη ζητάει κανείς, γιατί έτσι ήταν πάντα, χωρίς να ελπίζει ο καλλιτέχνης ότι αυτά που κάνει θα εξαργυρωθούν αμέσως. Όταν συμβαίνουν τα δεινά, όταν μας βρίσκουν οι συμφορές στην τέχνη προσφεύγουμε οι άνθρωποι, γι’ αυτό πρέπει να την προσέχουμε την τέχνη», είχε πει κάποτε ο Νίκος Μαμαγκάκης. Κι αυτό πρέσβευε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Έλληνας, παγκόσμιας εμβέλειας συνθέτης, του οποίου τη μνήμη τίμησε την περασμένη Τετάρτη το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία μοναδική συναυλία με τραγούδια του αγαπημένου Ρεθυμνιώτη συνθέτη. Με τη στήριξη και βοήθεια των καθηγητών τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, έπαιξαν και τραγούδησαν γνωστές και διαχρονικές επιτυχίες του αείμνηστου συνθέτη, έγινε αναφορά στη ζωή και το σπουδαίο έργο του, ενώ σε ειδική οθόνη προβλήθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του και φωτογραφικό υλικό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Αντώνης Γεβετζής και στη συνέχεια το κοινό παρακολούθησε έναν «μουσικό πειραματισμό» του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου, Ηλία Πίτερη, που ο ίδιος διηύθυνε, την «Ωδή στον Ανδρέα Ροδινό». Μια ιδέα ανάλογη με αυτή του Νίκου Μαμαγκάκη, ο οποίος εκτός από συγγένεια με το Ροδινό, είχε ασχοληθεί και με τη μουσική του, εισάγοντας στις συνθέσεις του δικά του τραγούδια.

Η αίθουσα γέμισε από τις μελωδικές νότες αγαπημένων τραγουδιών του Ν. Μαμαγκάκη, γνωστών από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως, το «Σ’ αγαπώ» της Τζένης Βάνου, το «Σκληρό μου αγόρι» της Πόπης Αστεριάδη, το «Η αγάπη θέλει δύο» της Αλίκης Βουγιουκλάκη και πολλά άλλα, κάνοντας το φιλόμουσο κοινό να χειροκροτά στο ρυθμό τους και να σιγοτραγουδά μαζί με τη χορωδία. Ήταν τόσο έντονη η παρουσία του Νίκου Μαμαγκάκη στο χώρο, που ήταν λες κι από στιγμή σε στιγμή θα ακουγόταν να επαναλαμβάνει «Μουσική ακούω, ζωή καταλαβαίνω…».

Ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου Αντώνης Γεβετζής, με αφορμή την εκδήλωση για τον Νίκο Μαμαγκάκη, δήλωσε στα «Ρ.Ν.»: «Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήταν Ρεθεμνιώτης, ένας πάρα πολύ σημαντικός και σπουδαίος συνθέτης, παγκόσμιας εμβέλειας. Έτσι εμείς ως Μουσικό Σχολείο έπρεπε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση τέτοια που να παρουσιάσουμε κάποια από τα τραγούδια του κι έτσι με αυτό τον τρόπο να τιμηθεί το σχολείο μας. Θεωρούμε ότι είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε κάποιο από το έργο του, δηλαδή η τιμή προς τον συνθέτη αντανακλά στο σχολείο μας».